Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

AEK 1924




ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ... Ένας σύλλογος, μια κίνηση μιας παρέας προσφύγων της Πόλης, μόλις δύο χρόνια μετά τον Μεγάλο Διωγμό του 1922. Η ανάγκη για τη δημιουργία ενός πυρήνα πολιτισμού, ενός φορέα που θα απαλύνει τις πίκρες, θα ενώσει τα όνειρά τους και θα τους δώσει πίσω τη χαμένη τους περηφάνια, προέβαλλε αφάνταστα μεγαλύτερη από την ανάγκη της καθημερινής επιβίωσης.

Έτσι λοιπόν, το 1924 ( 30 Μαΐου), δύο χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή, μια παρέα Κωνσταντινουπολιτών αποφάσισε να ιδρύσει ένα σωματείο με την ονομασία ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ. Η ΑΕΚ ήταν πια πραγματικότητα…

Τα χρόνια πέρασαν και ο σύλλογος αυτός άρχισε να μεγαλώνει, πέρα ίσως και από τις προσδοκίες των ιδρυτών του. Οι μεγάλες ομάδες που ανέδειξε η κιτρινόμαυρη Βασίλισσα μας και οι συνεχείς διακρίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, σε συνδυασμό με το βάρος της Ιδέας που εκπροσωπούσε, άρχισαν να φέρνουν πλήθος κόσμου στις τάξεις της. Ένας σύλλογος που αρχικά αφορούσε μόνο τους Κωνσταντινουπολίτες, έγινε με το πέρασμα των χρόνων ένας από τους βασικότερους αθλητικούς φορείς για όλους τους πρόσφυγες σε πανελλαδικό επίπεδο. Παράλληλα, η δυναμική του υπήρξε το ίδιο εντυπωσιακή και στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία και η ΑΕΚ δεν άργησε να αποτελέσει μια από τις κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας.




Η ΑΕΚ σαν ποδοσφαιρικό σωματείο, αποτελεί ένα διαχρονικό διεκδικητή τίτλων και διακρίσεων. Στο ποδόσφαιρο έχει να επιδείξει 28 εθνικούς τίτλους (11 Πρωταθλήματα, 14 Κύπελλα, 2 Σούπερ Καπ, 1 Λιγκ Καπ), ενώ ανελλιπώς εκπροσωπεί τα ελληνικά χρώματα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΕΚ υπήρξε η πρώτη ελληνική ομάδα που έφτασε στους «8» ευρωπαϊκής διοργάνωσης και η μοναδική που έχει βρεθεί στα προημιτελικά τόσο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όσο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αλλά και του πάλαι ποτέ Κυπελλούχων. Κορυφαία στιγμή αποτελεί η παρουσία της στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ την σεζόν 1976-77


Επιτυχίες, βέβαια, η ΑΕΚ έχει να επιδείξει και σε άλλα αθλήματα, με σημαντικότερη την αξέχαστη κατάκτηση από την ομάδα μπάσκετ του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1968 σε ένα κατάμεστο Καλλιμάρμαρο. Ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος σε αμιγώς ελληνικά χέρια.

Η ΑΕΚ δεν είναι απλά ένας ακόμα αθλητικός σύλλογος. Είναι ιδέα. Πρεσβεύει αξίες και προάγει τον πολιτισμό εντός και εκτός γηπέδων. Η ΑΕΚ εκπροσωπεί την προσφυγιά, τις χαμένες πατρίδες, την περηφάνια των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Η ΑΕΚ υπερηφανεύεται για τις καταβολές της, τις τιμά και τις μεταφέρει παντού μέσω του εμπνευσμένου από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία εμβλήματός της, τον Δικέφαλο Αετό.

Η ΑΕΚ, σε όλα αυτά τα χρόνια ιστορίας της, πορεύεται και ορίζεται αυθύπαρκτα. Οι αξίες της ομάδας, ίσως ακόμα και το ίδιο το μέγεθος της γεννεσιουργού της αιτίας, της εθνικής καταστροφής του 1922, να υπήρξε τόσο καταλυτικό, που να της έδωσε την ευκαιρία να δει πάνω από εχθρούς και άσκοπες αντιπαλότητες.

Διαχρονικός σκοπός της να συγκεντρώνει στις τάξεις της όσους πιστεύουν στο καλύτερο, όσους θεωρούν ως ανώτερη αξία του αθλητισμού και της ζωής τη νίκη απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό, με μοναδικό στόχο τη διαρκή πρόοδο και εξέλιξη.

Η ΑΕΚ υπηρέτησε, υπηρετεί και θα υπηρετεί αυτές τις αξίες. Είναι καθήκον όλων μας και είναι ο δρόμος που μας δείχνει εδώ και περίπου έναν αιώνα. Και όπως φαίνεται, τον δρόμο αυτό θα συνεχίσουν να ακολουθούν όλο και περισσότεροι, με οδηγό το εμπνευσμένο από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία έμβλημά της, τον Δικέφαλο Αετό, να ατενίζει περήφανα σε Ανατολή και Δύση και φυσικά μέσω των χρωμάτων της… του κίτρινου και του μαύρου.

Η ΑΕΚ ιδρύθηκε το 1924 από Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης και κάθε άλλης γωνιάς της Μικράς Ασίας που μετά την Μικρασιατική καταστροφή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους. Χιλιάδες κόσμου έφυγαν από τα παράλια της Μικράς Ασίας όπου ανθούσε ο Ελληνισμός. Προορισμός τους η μητέρα Ελλάδα. Ανάμεσά τους ήταν και οι άνθρωποι που εμπνεύστηκαν την δημιουργία ενός συλλόγου που θα πρεσβεύει τις αξίες των προσφύγων, της Πόλης, θα τιμά τον πολιτισμό και τα γράμματα και θα παράγει ήθος.

Πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ ήταν ο δημοσιογράφος, και μετέπειτα βουλευτής και υπουργός στην κυβέρνηση Βενιζέλου, Κώστας Σπανούδης, αντιπρόεδρος ο καθηγητής Νίκος Ελεόπουλος, ενώ μέλη του πρώτου διοικητικού συμβουλίου αποτελούσαν οι Τιμολέων Τάγαρης, Μενέλαος Καροτσιέρης, Μίλτος Ιερεμιάδης και βέβαια οι Ιωνάς (αργότερα διετέλεσε και πρόεδρος) και Δημόπουλος.

Το 1929 ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος έδωσε την άδεια να παραχωρηθεί στην Ένωση η έκταση όπου μέχρι και το 2003 βρισκόταν το Στάδιο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Από την στιγμή που η ΑΕΚ απέκτησε το δικό της σπίτι, οι επιτυχίες δεν άργησαν να έρθουν. Υστερα από τρία χρόνια, την περίοδο 1931-32, η ΑΕΚ θα φτάσει στην κατάκτηση του πρώτου της Κυπέλλου νικώντας τον Άρη με 5-3. Αστέρι της ομάδας ήταν ο βετεράνος πια Κώστας Νεγρεπόντης, ποδοσφαιριστής τις δεκαετίες του '10 και του '20 στην ελληνική Πέρα Κλουμπ της Πόλης, την ομάδα που ουσιαστικά αποτέλεσε "πρόγονο" της ΑΕΚ. Ο Μαρόπουλος, ο Δελαβίνιας, ο Ρίμπας, ο Σκλαβούνος, ο Μανέττας, ο Τζανετής, ο Μάγειρας, ο Χατζησταυρίδης κι άλλοι εξαιρετικοί ποδοσφαιριστές έδειχναν ικανοί να κυριαρχήσουν για χρόνια στο ελληνικό ποδοσφαιρικό στερέωμα


Κατέκτησαν το νταμπλ το 1939 (το πρώτο στην Ελλάδα) και πήραν ξανά το πρωτάθλημα το 1940 με τον Κώστα Νεγρεπόντη να τους καθοδηγεί πλέον ως τεχνικός. Η πορεία εκείνης της ομάδας σταμάτησε άδοξα λόγω του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.




Το 1949 και το 1950 με προπονητή τον Άγγλο Τζακ Μπίμπι, ο οποίος έφερε στην Ελλάδα και τα νούμερα στις φανέλες, η ΑΕΚ κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας νικώντας τον Παναθηναϊκό με 2-1 και τον Άρη με 4-0. Οι Δελαβίνιας, Μαρόπουλος, Μάγειρας, Τζανετής ήταν και πάλι παρόντες. Αυτή την φορά, όμως, του πλαισίωνε και νέο αίμα. Ο Γούλιος, ο Πατάκας, ο Κουντούρης, ο Πούλης, ο Εμμανουηλίδης. Οι δύο τελευταίοι, μάλιστα, μαζί με τους Κανάκη, Χανιώτη, Σεραφείδη, Σταματιάδη και τους υπόλοιπους μεγάλους άσους της εποχής κατέκτησαν και το κύπελλο του 1956 με αντίπαλο τον Ολυμπιακό (2-1) στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Η επόμενη επιτυχία της ΑΕΚ ήρθε οκτώ χρόνια αργότερα. Όταν πια είχε δημιουργηθεί η Α’ Εθνική κατηγορία. Το μπαράζ του 1963 στη Νέα Φιλαδέλφεια με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό έληξε με 3-3, αλλά η καλύτερη διαφορά τερμάτων έδωσε το πρωτάθλημα στην ΑΕΚ. Στην ομάδα είχε έρθει από τον προηγούμενο χρόνο ο Μίμης Παπαϊωάννου και μαζί με τους Νεστορίδη, Πετρίδη, Σεραφείδη, Σοφιανίδη, Σταματιάδη, Τσαχουρίδη, Κανελλόπουλο, Παπαποστόλου, Σκευοφύλακα οδήγησαν την ΑΕΚ στην κορυφή. Προπονητής της ομάδας ήταν ο Ουγγρογερμανός Γένε Τσάκναντι.

Ακολούθησε η κατάκτηση του κυπέλλου το 1966. Η ΑΕΚ είχε περάσει στον τελικό και περίμενε να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι δεν κατέβηκαν ποτέ στο γήπεδο και η ΑΕΚ πήρε τον τίτλο χωρίς αγώνα. Την άνοιξη του 1967 ο Τσάκναντι επέστρεψε στον πάγκο της ομάδας. Για να φέρει άλλον ένα τίτλο και μάλιστα με χαρακτηριστική άνεση. Το 1968 η ΑΕΚ χωρίς τον Νεστορίδη που είχε αποχωρήσει, αλλά με τα παλιά της αστέρια (Σταματιάδη, Σοφιανίδη, Σκευοφύλακα, Παπαϊωάννου, Σεραφείδη) και με πολλούς νέους μεγάλους άσους (Νικολαϊδη, Καραφέσκο, Μπαλόπουλο, Πομώνη, Βασιλείου, Κεφαλίδη, Σταθόπουλο, Βεντούρη, Παπαγεωργίου) έκανε την κορυφή του πρωταθλήματος και πάλι κιτρινόμαυρη.

Τρία χρόνια αργότερα με τον Μπράνκο Στάνκοβιτς στον πάγκο και ενισχυμένη με τον Στέλιο Κωνσταντινίδη, τον Αποστόλη Τόσκα και τον πρώην άσο του Παναθηναϊκού Ανδρέα Παπαεμμανουήλ, η ΑΕΚ στέφθηκε πρωταθλήτρια, για τρίτη φορά στην Α' Εθνική και πέμπτη συνολικά στην ιστορία της.

Το 1974 η ΑΕΚ γύρισε σελίδα. Χάρη σε ένα όνομα. Λουκάς Μπάρλος. Ο «θείος Λουκάς», όπως έχει μείνει στις μνήμες όλων μας, ανέλαβε την προεδρία της και με προπονητή τον Φράντισεκ Φάντροκ «έχτισε» μία από τις καλύτερες ομάδες της ιστορίας του συλλόγου. Μεγάλοι άσοι έφθασαν στη Νέα Φιλαδέλφεια: το 1974 οι Αρδίζογλου, Δέδες, Σκρέκης και οι Γερμανοί Βάγκνερ, Τσανλάιντερ, το 1975 ο Μαύρος (που θα παίξει από το 1976) και το 1976 οι Νικολούδης, Μπάμπης Ιντζόγλου και Χρηστίδης. Υπήρχαν ήδη οι Παπαϊωάννου, Τσάμης, Στεργιούδας, Νικολάου, Ραβούσης και Τάσος κι όλοι μαζί οδήγησαν την ΑΕΚ στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή της πορεία. Την περίοδο 1976-77 η Ένωση στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ απέκλεισε διαδοχικά Ντιναμό Μόσχας, Ντέρμπι Κάουντι, Ερυθρό Αστέρα και Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς και έφθασε στα ημιτελικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όπου αποκλείστηκε από την μετέπειτα κάτοχο του τροπαίου Γιουβέντους.

Την επόμενη σεζόν την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ ανέλαβε ο Ζλάτκο Τσαϊκόφκσι, ενώ στην ομάδα ήρθαν οι «Μουντιαλικοί» Μπάγεβιτς (Γιουγκοσλαβία 1974) και Βιέρα (Ουρουγουάη 1966) αντί των Βάγκνερ και Τσανλάιντερ. Αποτέλεσμα; Η ΑΕΚ ισχυροποιήθηκε ακόμα περισσότερο και κατέκτησε το νταμπλ. Στο κύπελλο, μάλιστα απέκλεισε τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με 1-0, στη συνέχεια συνέτριψε στον ημιτελικό τον Ολυμπιακό με το ιστορικό 6-1. Στον τελικό του Σταδίου Καραϊσκάκη η Ένωση πανηγύρισε την κατάκτηση του νταμπλ με τη νίκη 2-0 επί του ΠΑΟΚ (σκόρερ οι Μαύρος και Μπάγεβιτς).

Την περίοδο 1978-79, με την ενίσχυση του Μίμη Δομάζου και με τον Φέρεντς Πούσκας στον πάγκο της, η ΑΕΚ στέφεται και πάλι πρωταθλήτρια, αν και χρειάστηκε στις αρχές του β’ γύρου να αντικατασταθεί ο προπονητής από τον παλιό άσο της ομάδας, Ανδρέα Σταματιάδη. Τη χρονιά εκείνη η ΑΕΚ ισοβάθμησε με τον Ολυμπιακό, ο οποίος δεν παρατάχθηκε για να διεκδικήσει τον τίτλο σε αγώνα μπαράζ.

Επι προεδρίας Λουκά Μπάρλου, επίσης, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής των εξεδρών του γηπέδου της ΑΕΚ με την ανέγερση της περίφημης σκεπαστής. Από την Ακαδημία της ομάδας αναδείχθηκαν πολλά ταλέντα ανάμεσά τους και ποδοσφαιριστές που στελέχωσαν αργότερα την πρώτη ομάδα, όπως ο Στέλιος Μανωλάς, ο Σπύρος Οικονομόπουλος, ο Βαγγέλης Βλάχος, ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής και άλλοι.

Το 1983 με προπονητή τον Αυστριακό Χέλμουτ Σενέκοβιτς και πρόεδρο τον αείμνηστο Μιχάλη Αρκάδη κατακτήθηκε το κύπελλο Ελλάδας. Ήταν ο πρώτος τελικός της διοργάνωσης που διεξήχθη στο νεοσύστατο τότε Ολυμπιακό Στάδιο και θύμα της ΑΕΚ ήταν όπως και πέντε χρόνια νωρίτερα, ο ΠΑΟΚ. Και μάλιστα με το ίδιο σκορ, το 2-0. Σκόρερ του πρώτου γκολ και πάλι ο Μαύρος, ενώ ο 21χρονος τότε αρχηγός της ομάδας Βαγγέλης Βλάχος σημείωσε το δεύτερο γκολ.

Ο πρώτος επαγγελματικός τίτλος ήλθε την περίοδο 1988-89, με πρόεδρο τον Στράτο Γιδόπουλο και προπονητή τον παλιό άσο της ομάδας Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Στο κρίσιμο ντέρμπι της προτελευταίας αγωνιστικής στο ΟΑΚΑ η ΑΕΚ επιβλήθηκε του συνδιεκδικητή Ολυμπιακού με γκολ του Τάκη Καραγκιοζόπουλου και κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Η δεκαετία του '90 ήταν η δεκαετία των τίτλων. Η αρχή έγινε το 1992 όταν η ΑΕΚ πήρε το πρωτάθλημα με πρόεδρο τον Κώστα Γενεράκη. Αυτή ήταν μόνο η αρχή, αφού η ΑΕΚ με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο δημιύργησε μια ομάδα που, κατά πολλούς έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο στην ιστορία της. Με ποδοσφαιριστές όπως ο Τόνι Σαβέβσκι, ο Μανωλάς, ο Δημητριάδης, ο Μπατίστα, ο Καραγιάννης, ο Σαββίδης, ο Παπαϊωάννου, η ΑΕΚ κυριάρχησε στην Ελλάδα και το πρωτάθλημα του 1993 και του 1994 κατέληξαν στη Νέα Φιλαδέλφεια. Εκείνο το διάστημα την διοίκηση της ομάδας είχε αναλάβει το δίδυμο Γιάννης Καρράς - Δημήτρης Μελισσανίδης.

Το 1994-95 η ΑΕΚ έκανε και την παρθενική της εμφάνιση στο Champions League. Αν και η κληρωτίδα στα προκριματικά την έφερε αντιμέτωπη με την πανίσχυρη μόνιμη -τότε- πρωταθλήτρια Σκωτίας Γκλάσκοου Ρέιντζερς, που είχε στις τάξεις της αστέρια όπως ο Αμπεντί Πελέ και ο Μπρίαν Λάουντρουπ, η ΑΕΚ κατάφερε να μπει στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Στο πρώτο ματς στο "Νίκος Γκούμας" με δύο γκολ του Σαραβάκου επικράτησε 2-0, ενώ στον επαναληπτικό του Αϊμπροξ Παρκ με γκολ του Τόνι Σαβέβσκι η ΑΕΚ ολοκλήρωσε την επιτυχία της. Στους ομίλους στο δρόμο της ΑΕΚ βρέθηκαν η Σάλτσμπουργκ και οι μετέπειτα φιναλίστ Μίλαν και Αγιαξ.





Το 1996 η ΑΕΚ κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας, με προπονητή τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, επιτυχία η οποία επαναλήφθηκε την επόμενη περίοδο με τεχνικό τον Πέτρο Ραβούση.

Η σεζόν 2003-04 ήταν μία από τις χειρότερες στην ιστορία της ΑΕΚ. Κυρίως, διότι είχε ένα μεγάλο απόντα. Το γήπεδο «Νίκος Γκούμας», ο ναός που είχε φιλοξενήσει τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας του συλλόγου κατεδαφίστηκε με την προοπτική να φτιαχτεί στην θέση του ένα νέο, υπερσύγχρονο στάδιο που μέχρι στιγμής παραμένει ένα όνειρο.

Έτσι, η ομάδα αναγκάστηκε να φιλοξενηθεί στα γήπεδα των Ανω Λιοσίων, της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, του Ταύρου και της Νέας Σμύρνης.

Στην Ευρώπη, αγωνίστηκε στους Ομίλους του Champions League, με αντιπάλους τη Μονακό, τη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια και την Αϊντχόβεν και με απολογισμό δύο ισοπαλίες και τέσσερις ήττες αποχαιρέτησε τη διοργάνωση.

Την ίδια ώρα, τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα είχαν φέρει την ομάδα σε πολύ δύσκολη θέση. Πριν ολοκληρωθεί η σεζόν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ και η διοίκηση παραιτήθηκε. Ο Ίλιε Ντουμιτρέσκου πήρε τη θέση του και η ομάδα τερμάτισε στην 4η θέση, κερδίζοντας μια θέση για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

To καλοκαίρι του 2004, ο Ντέμης Νικολαΐδης με μια ομάδα επιχειρηματιών, ύστερα από διαπραγματεύσεις μηνών, πήραν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών σε μια προσπάθεια να βγάλουν την ομάδα από το αδιέξοδο. Ο σύλλογος υπάχθηκε στο άρθρο 44, με αποτέλεσμα να διαγραφεί ένα μεγάλο μέρος των χρεών που προυπήρχαν.


Η ΑΕΚ μετακόμισε στο ανακαινισμένο Ολυμπιακό Στάδιο. Αρκετοί ποδοσφαιριστές αποχώρησαν και στην τεχνική ηγεσία επέστρεψε ο Φερνάντο Σάντος, όπου παρέμεινε για δύο χρόνια. Τη σεζόν 2004-05 η ΑΕΚ βασίστηκε ως επί το πλείστον σε νεαρούς ποδοσφαιριστές και έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Τελικά κατετάγη τρίτη, πίσω από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, σε μια ονειρική χρονιά για την ομάδα.

Ένα πολύ σημαντικό γεγονός εκείνης της περιόδου ήταν η δυναμική επιστροφή του κόσμου, καθώς στο τέλος της σεζόν ο μέσος όρος των εισιτηρίων της ΑΕΚ στους εντός έδρας αγώνες της, ήταν 27.500!




Την περίοδο 2007-08 η ομάδα ξεκίνησε από την ίδια αφετηρία, από τα προκριματικά του Champions League. Ωστόσο, το εμπόδιο της Σεβίλλης αποδείχθηκε υψηλό για τους παίκτες του Λορένσο Σέρα Φερέρ. Η ισπανική ομάδα, κάτοχος του Κυπέλλου UEFA την προηγούμενη σεζόν, απέκλεισε την ΑΕΚ από τη συνέχεια της διοργάνωσης, η οποία συνέχισε στους ομίλους του Κυπέλλου UEFA.

Στο πρωτάθλημα το ξεκίνημα ήταν πολύ καλό, αλλά μια αγωνιστική κάμψη στα μέσα της χρονιάς, έφερε την ΑΕΚ πίσω σε ότι αφορά τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Ο Λορένσο Σέρα Φερέρ αποτέλεσε παρελθόν και στον πάγκο έκατσε ο Νίκος Κωστένογλου. Το τελευταίο δίμηνο η ομάδα έκανε εκπληκτικές εμφανίσεις με αποκορύφωμα τη μεγάλη νίκη επί του Ολυμπιακού με 4-0, με αποτέλεσμα να τελειώσει το πρωτάθλημα στην 1η θέση. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που πήρε τον τίτλο στα... χαρτιά, καθώς πήρε πίσω τους τρεις βαθμούς που έχασε μέσα στο γήπεδο από την Καλαμαριά, λόγω του ότι θεωρήθηκε αντικανονική η συμμετοχή του Ρομάν Βάλνερ στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Την περίοδο 2010-11, με τον Σταύρο Αδαμίδη στην προεδρεία και τον Μανόλο Χιμένεθ να αντικαθιστά τον αποχωρήσαντα από τον Σεπτέμβριο Ντούσαν Μπάγεβιτς στην τεχνική ηγεσία, η ΑΕΚ επέστρεψε στους τίτλους μετά από 9 χρόνια κατακτώντας το Κύπελλο Ελλάδας. Μετά από μια θαυμάσια πορεία οι κιτρινόμαυροι απέκλεισαν Πανθρακικό, Λάρισα, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ με νίκες εκτός έδρας για να επικρατήσουν στον τελικό με 3-0 του Ατρομήτου. Στο πρωτάθλημα η ΑΕΚ κατέλαβε την τρίτη θέση στην κανονική διάρκεια και την τέταρτη τελικά μετά τη διαδικασία των play-off, ενώ στην Ευρώπη συμμετείχε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στους ομίλους του Europa League (αποκλείωντας την σκωτσέζικη Νταντί στον προκριματικό) αλλά δεν κατάφερε και πάλι να προκριθεί στους "32".

Στις 21 Απριλίου του 2013 η ΑΕΚ έφτασε στο χαμηλότερο σημείο της ιστορίας της με τον υποβιβασμό στη Football League 2. Δύο χρόνια μετά όμως, τίποτα δεν θυμίζει εκείνες τις μέρες.

Βασικός πυλώνας της προσπάθειας ήταν η επιστροφή της ΑΕΚ στο σπίτι της, στο Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού “Αγιά Σοφιά”, στον ιερό χώρο της Νέας Φιλαδέλφειας. Με σύνθημα "σφουγγάρι στο παρελθόν", ο Δημήτρης Μελισσανίδης προσέγγισε παράγοντες όπως τους Πέτρο Παππά και Πόλυ Χατζηιωάννου και εξασφάλισε την ενεργή στήριξη τους στο σχέδιο για την ανέγερση του νέου γηπέδου.

Εδωσε μάλιστα και στον κόσμο την ευκαιρία να συμμετέχει ενεργά στο μεγάλο "πρότζεκτ", μέσω των εισιτηρίων διαρκείας των σεζόν 2013-14 και 2014-15, καθιστώντας τους κατόχους διαρκείας μετόχους στην εταιρεία "ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924 Α.Ε" της εταιρείας που συστάθηκε για την κατασκευή του γηπέδου. Το μεγάλο αυτό πρότζεκτ παρουσιάστηκε σε μεγαλειώδη εκδήλωση στη "Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών" του Ιδρύματος Ωνάση στις 6 Νοεμβρίου 2013.

Οι πρώτες εργασίες στη Νέα Φιλαδέλφεια έχουν ήδη γίνει και είναι ζήτημα χρόνου να αρχίσει η κατασκευή. Παράλληλα, αναδιοργανώνεται και το αγωνιστικό κομμάτι, με την ΑΕΚ να έχει ήδη αφήσει πίσω της, με συνοπτικές διαδικασίες την Football League 2 και να ετοιμάζεται για τη δεύτερη και τελευταία σεζόν της μακριά από τα μεγάλα σαλόνια.

Η νέα προσπάθεια στηρίχθηκε σε ανθρώπους που έχουν γράψει ιστορία στην ΑΕΚ. Σε ρόλο Εκτελεστικού Διευθυντή, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Προπονητής της ομάδας ο Τραϊανός Δέλλας. Νέος τεχνικός Διευθυντής, στη θέση του Νίκου Λυμπερόπουλου που ήταν από τα σημαίνοντα στελέχη του νέου ξεκινήματος το 2013, είναι πλέον ο πρώην ποδοσφαιριστής της ομάδας Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς και Γενικός Αρχηγός, ο Βασίλης Δημητριάδης.

Ο σχεδιασμός για τη Football League έχει ξεκινήσει από το χειμώνα και η ΑΕΚ ξεκίνησε την προετοιμασία της με διαμορφωμένο ένα ρόστερ που θα μπορούσε όχι απλά να συμμετέχει αλλά και να πρωταγωνιστεί στη Super League. Εξάλλου η θέση της ΑΕΚ είναι εκεί: στα σαλόνια και στην κορυφή. Είναι απλώς ζήτημα χρόνου να επιστρέψει και να γράψει την Ιστορία από την αρχή!






Η νέα εποχή της ΑΕΚ στη μεγάλη κατηγορία έχει πολλά νέα πρόσωπα, ενώ ήταν και αρκετοί και οι ποδοσφαιριστές που αποχώρησαν, έχοντας βοηθήσει πολύ στη δύσκολη διετία. Με τους Σιμόες, Βάργκας, Γκάλο, Αρθο, Μπαρόχα, Μπουονανότε, Ντίντακ, Τζεμπούρ να πλαισιώνουν τον ελληνικό κορμό παικτών και να φέρνουν ποιότητα και εμπειρία στο ρόστερ, η ΑΕΚ επανήλθε στον γνωστό πρωταγωνιστικό της ρόλο.


Κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου, ο Γκουστάβο Πογιέτ αντικατέστησε τον Τραϊανό Δέλλα και επί των ημερών του η ΑΕΚ έγινε πιο αποτελεσματική και νίκησε στο ΟΑΚΑ και τους τρεις μεγάλους αντιπάλους της (ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό κατά σειρά) με το ίδιο σκορ, το 1-0. Αποχώρησε, όμως, από την τεχνική ηγεσία και ο Στέλιος Μανωλάς ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας στα ημιτελικά Κυπέλλου, τον τελικό και στα play-offs.

Στα χέρια αυτής της μεγάλης μορφής της ιστορίας της ΑΕΚ, η ομάδα έκανε την υπέρβαση. Αφού απέκλεισε στα ημιτελικά τον Ατρόμητο, νίκησε τον Ολυμπιακό στον τελικό του Κυπέλλου με 2-1 και κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο μετά από πέντε χρόνια!

Στο άδειο από φιλάθλους ΟΑΚΑ λόγω της σχετικής υπουργικής απόφασης, η ΑΕΚ ήταν σε όλα ανώτερη από τον αντίπαλό της. Τα γκολ του Πέτρου Μάνταλου και του Ράφικ Τζεμπούρ επισφράγισαν αυτή την ανωτερότητα απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που άργησε να αντιδράσει και ήταν πια πολύ αργά όταν το έκανε με τον Τσόρι Ντομίμνγκες. Το 15o Κύπελλο της ΑΕΚ είναι γεγονός και η ιστορία γράφεται από την αρχή!

Η ΑΕΚ μπήκε στη σεζόν 2016-17 με προπονητή τον Τιμούρ Κετσπάγια και με σημαντικές προσθήκες στο ρόστερ της (Τσιγκρίνσκι, Αλμέιδα, Μπακασέτας, Μπάρκας, Λέσκοτ και αργότερα οι Χριστοδουλόπουλος, Ροντρίγκες). Αρχισε τη σεζόν με την επιστροφή της στην Ευρώπη μετά από πέντε χρόνια, όπου ο αποκλεισμός από τη Σεντ Ετιέν στον τρίτο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ συνέπεσε με τον 200ο αγώνα της ομάδας στην Ευρώπη και συνέχισε με την παράλληλη προσπάθεια σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο.

Τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα και τον Οκτώβριο ο Πορτογάλος Ζοζέ Μοράις διαδέχθηκε στον πάγκο τον Γεωργιανό τεχνικό. Αλλά και αυτός αντικαταστάθηκε τον Ιανουάριο από τον παλιό γνώριμο Μανόλο Χιμένεθ. Ο τελευταίος, με ένα ρόστερ που είχε ενισχυθεί τον Ιανουάριο με τους Βράνιες, Αϊντάρεβιτς, Αραούχο, Βινίσιους και Μεληκιώτη, οδήγησε την ΑΕΚ σε έναν πολύ καλό δεύτερο γύρο.

Η λήξη της σεζόν βρήκε την ΑΕΚ να αποκλείει τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά του Κυπέλλου, αλλά να χάνει τον τελικό του Βόλου από τον ΠΑΟΚ με 2-1 με οφσάιντ γκολ λίγο πριν το τέλος, αλλά να κερδίζει την πρώτη θέση στα play-offs και να βγαίνει στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η ΑΕΚ κατέκτησε τον τίτλο της Super League για τη σεζόν 2017-18 και επιβεβαίωσε με τον πιο εμφατικό τρόπο την επιστροφή της στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου, την οποία είχε προαναγγείλει από το ξεκίνημα της μεγάλης της προσπάθειας το 2013. Η πιο ποιοτική, ανθεκτική και σοβαρή ομάδα του πρωταθλήματος επέστρεψε μετά από 24 χρόνια, συνδυάζοντας την κατάκτηση του τίτλου με πορεία ως τον τελικό του Κυπέλλου, αλλά και μια ευρωπαϊκή διαδρομή που έφτασε ως τους 32 του Europa League.

Συνολικά 52 αγώνες με μόνο 6 ήττες (από δύο σε κάθε διοργάνωση) έδωσε η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ, εντυπωσιάζοντας με την προσωπικότητά της και με το εύρος των επιλογών της, παρά το γεγονός ότι στερήθηκε από τον Νοέμβριο και μετά τις υπηρεσίες του αρχηγού Πέτρου Μάνταλου και του Γιάκομπ Γιόχανσον που υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις χιαστών.

Οι δύο μεγάλες ανατροπές με τον Ολυμπιακό (3-2 από 0-2 στο ΟΑΚΑ και 1-2 από 1-0 με το γκολ του Γιακουμάκη στο 94’ στο Καραϊσκάκη) το 1-0 επί του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Αραούχο, οι τέσσερις βαθμοί με τον Παναθηναϊκό, τα σημαντικά «διπλά» σε Νέα Σμύρνη, Λιβαδειά, Αγρίνιο, αλλά και κάποιες δύσκολες νίκες στο ΟΑΚΑ στο κρίσιμο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου (με Γιάννινα, Αστέρα, Πανιώνιο) ήταν τα αποτελέσματα που έκαναν τη διαφορά. To 2-0 επί του Λεβαδειακού στο Ολυμπιακό Στάδιο στις 22 Απριλίου ήταν αυτή που καθόρισε και μαθηματικά την κατάκτηση του τίτλου και η απονομή του επάθλου έγινε δύο εβδομάδες αργότερα, όταν η ΑΕΚ νίκησε τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη και ακολούθησε το ξέφρενο πάρτι στους δρόμους της Νέας Φιλαδέλφειας με τη συμμετοχή περίπου 40 χιλιάδων οπαδών της ομάδας.

Στο Κύπελλο Ελλάδας, η ΑΕΚ απέκλεισε και πάλι τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά (τον είχε νικήσει στον τελικό του 2016 και τον είχε αποκλείσει στα ημιτελικά του 2017) αλλά έχασε στον τελικό του ΟΑΚΑ από τον ΠΑΟΚ με 2-0, ενώ στην Ευρώπη άρχισε με έναν αποκλεισμό στα προκριματικά του Champions League από την πανίσχυρη και πιο έτοιμη στις αρχές Αυγούστου ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά συνέχισε εντυπωσιακά στο Europa League.

Αφού απέκλεισε τη βελγική Κλαμπ Μπριζ με 0-0 εκτός και 3-0 στο ΟΑΚΑ, τερμάτισε δεύτερη στον όμιλο με Μίλαν, Αούστρια Βιέννης και Ριέκα, έχοντας μία νίκη (2-1 στην Κροατία) και πέντε ισοπαλίες. Στη φάση των 32 η ΑΕΚ ήταν ανώτερη από τη Ντιναμό Κιέβου και στα δύο ματς, όμως το 1-1 του ΟΑΚΑ και το 0-0 του «Ολιμπίσκι» έδωσαν την πρόκριση στους Ουκρανούς.

Παράλληλα με την αγωνιστικό δραστηριότητα της ομάδας, η σεζόν 2017-18 χαρακτηρίστηκε από την εξέλιξη του έργου του νέου γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στα μέσα Ιουλίου εξεδόθη η άδεια και οι εργασίες άρχισαν άμεσα. Στα μέσα Μαϊου του 2018, οπότε και ολοκληρώθηκε η αγωνιστική περίοδος, η «Αγιά Σοφιά» είχε αρχίσει να παίρνει πια μορφή και η Πρωταθλήτρια ΑΕΚ μετράει ανάποδα για τη μέρα που θα επιστρέψει στο σπίτι της!

από το επίσημο site της ΑΕΚ http://www.aekfc.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου