Αν νομίζετε ότι η φωτογραφία των ποδοσφαιριστών του Αθηναϊκού είναι από κάποια ταινία ή θεατρική παράσταση κάνετε λάθος. Είναι αυθεντική από ποδοσφαιρικό αγώνα. Ναι, ο μεγάλος ηθοποιός που έφυγε τέτοια μέρα, 3 Σεπτεμβρίου του 1984 χτυπημένος από τον καρκίνο στον πνεύμονα πριν αποφασίσει να γίνει ηθοποιός υπήρξε ποδοσφαιριστής. Και μάλιστα από τους καλούς.
Αν δεν ήταν δεν θα κρατούσε τη σημαία της ομάδας στα δεξιά της φωτογραφίας. Ισως αυτή ήταν και η μόνη του… δεξιά θέση αφού μια ζωή την αφιέρωσε στους αγώνες και το ΚΚΕ.
Ας πάμε όμως στο ποδόσφαιρο. Η οικογένεια Κατράκη ήρθε στην Αθήνα όταν ο Μάνος ήταν 10 χρόνων. Το ποδόσφαιρο ήταν μια διέξοδος για τον δυνατό και ψηλό, για την εποχή του, Κρητικό. Ξεκίνησε από τον Κεραυνό Αθηνών, μια μικρή ομάδα. Επαιξε τερματοφύλακας και ήταν αρχηγός της. Αργότερα πήγε στον Αθηναϊκό που ήταν σημαντικό μέγεθος για το ποδόσφαιρο της εποχής. Εκεί έπαιξε μπακ. Γερός όπως ήταν δυσκόλευε τους αντίπαλους επιθετικούς να φθάσουν στην εστία του.
Ευτυχώς για την Τέχνη ο Κατράκης λίγο μετά το 1926 εγκατέλειψε το ποδόσφαιρο. Η ζωή του είχε αλλάξει. Ο πατέρας του, έμπορος έλειπε συχνά από το σπίτι κι ο μεγαλύτερος αδελφός του είχε ξενιτευτεί στην Αμερική. Εγινε ουσιαστικά προστάτης της οικογένειας.
Τον Κατράκη οι περισσότεροι τον ξέρουμε από τις ελληνικές ταινίες που προβάλει κάθε τόσο η τηλεόραση. Κάνει τον κακό . Τον πλούσιο γαιοκτήμονα, τον διεφθαρμένο επιχειρηματία και τα σχετικά.
Μπορεί να εντυπωσιάζει το παίξιμό του, η χαρακτηριστική φωνή του, αλλά το πραγματικό του ταλέντο ξεδιπλώθηκε στο θέατρο. Εκεί ερμήνευσε τους μεγάλους ρόλους από τους οποίους έχουν διασωθεί ελάχιστα πράγματα.
Για τον ηθοποιό Κατράκη ο κινηματογράφος κι αργότερα η τηλεόραση ήταν ένα πάρεργο που του εξασφάλιζε χρήματα. Τίποτε άλλο. Ελάχιστες είναι οι ταινίες στις οποίες δόθηκε ολοκληρωτικά.
Κι επειδή στον «Sporo» τα λέμε όλα τον ήξεραν καλά και οι Φίλιπποι στο Φαληρικό Δέλτα. Ο ιππόδρομος ήταν από τις αγαπημένες του συνήθειες. Όλα αυτά όταν δεν βρισκόταν στην εξορία. Ως αριστερός, συνειδητοποιημένος συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση, πήρε μέρος στον Εμφύλιο κι εξορίστηκε στον Αη Στράτη και στη Μακρόνησο. Στην εποχή της χούντας του Παπαδόπουλου είχε άλλα προβλήματα. Του έκλεισαν το θέατρο και φυσικά δεν τον άφηναν να έχει το ρεπερτόριο που ονειρευόταν.
Τεράστιο κεφάλαιο ο ηθοποιός Μάνος Κατράκης και η σύντροφός του χορεύτρια Λίντα Αλμα. Hταν αρσενικόw 100% με την έννοια που είχε αυτός ο χαρακτηρισμός στην εποχή του. Με λόγο, μπέσα και υποχρέωση να πληρώνει τα λάθη του. Σε πρώτη ευκαιρία θα μιλήσουμε διεξοδικά.
Μέχρι τότε δείτε μια συνέντευξη στην εφημερίδα «Ομάδα» όπου αφηγείται τις ποδοσφαιρικές του περιπέτειες. Και ομολογεί πως από δική του ενέργεια έσπασε το χέρι του ένας αντίπαλος αμυντικός.
mysporos.wordpress.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου