Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

H τελευταία φωτογραφία από το Αλκατράζ με τους φυλακισμένους να αποχωρούν


21 Μαρτίου 1963. Οι τελευταίοι 27 φυλακισμένοι αποχωρούν από τη φυλακή στο Αλκατράζ. Στη φωτογραφία απεικονίζονται μερικοί από τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες στον κόσμο. Διασχίζουν τον κεντρικό διάδρομο, ενώ οι δημοσιογράφοι από τα διαζώματα αποτυπώνουν στον φακό τους την ιστορική στιγμή. Ο τελευταίος φυλακισμένος που προχωρά στη γραμμή είναι ο Φρανκ Γουέδερμαν, ο οποίος είχε μεταφερθεί στο Αλκατράζ πριν από τρεις μήνες. Όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν να πει τις τελευταίες του σκέψεις για το Αλκατράζ, δήλωσε: «Το Αλκατράζ δεν είναι ποτέ καλό για κανέναν».

Η φυλακή έκλεισε οριστικά μετά από απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Κένεντι, καθώς το κόστος συντήρησής της ήταν τεράστιο εξαιτίας της τοποθεσίας. Βρισκόταν σε νησίδα ύψους 40 μέτρων στο Σαν Φρανσίσκο, με αποτέλεσμα η μεταφορά τροφίμων και ειδών πρώτων αναγκών να είναι χρονοβόρα και ακριβή διαδικασία.

Παράλληλα, αυτός ήταν και ο λόγος που ήταν αδύνατη η απόδραση των κρατουμένων. Τη δεκαετία του ’30 εκεί φυλακίστηκαν οι διαβόητοι γκάνγκστερ Αλ Καπόνε και Αλβίν Κάρπις. Η φυλακή ήταν υψίστης ασφαλείας και ήταν αδύνατο να καταφέρει κάποιος να αποδράσει. Έως το 1963 είχαν γίνει 14 απόπειρες απόδρασης, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 36 κρατούμενοι. Οι 23 συνελήφθησαν, οι έξι σκοτώθηκαν από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, δύο πνίγηκαν και οι υπόλοιποι πέντε αγνοούνται.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 άρχισαν οι συζητήσεις προκειμένου η φυλακή να κλείσει οριστικά. Τον Αύγουστο του 1962 ο διευθυντής της φυλακής ανακοίνωσε στον Τύπο ότι το Αλκατράζ θα έκλεινε τους επόμενους μήνες. Στις 21 Μαρτίου 1963 οι δημοσιογράφοι συγκεντρώθηκαν στο Αλκατράζ για να καλύψουν το ιστορικό γεγονός. Τη επόμενη χρονιά οι Ινδιάνοι Σίου ισχυρίστηκαν ότι το νησί τους ανήκε. Το 1969 μια ομάδα από εννιά Ινδιάνους του αμερικανικού ινδιανικού κινήματος κατέλαβαν το Αλκατράζ, αλλά εκδιώχθηκαν από τις αρχές και η φυλακή μετατράπηκε σε τουριστικό αξιοθέατο. Κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται τη φυλακή για να δουν από κοντά τα κελιά όπου έζησαν διαβόητοι δολοφόνοι του περασμένου αιώνα.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου