Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

O ΠAO στην Λεωφ.Αλεξάνδρας


Ήταν λίγα χρόνια μετά την ίδρυση του Παναθηναϊκού (σ.σ. τότε ΠΟΑ) όταν ο σύλλογος είχε αρχίσει να γιγαντώνεται και να αποτελεί το πιο δυνατό σωματείο της Αθήνας. Η περιπλάνηση σε διάφορες αλάνες της πόλης, όπως αυτή της οδού Πατησίων, εκεί που σήμερα βρίσκεται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, είχε δημιουργήσει πρόβλημα στην σωστή οργάνωση της ομάδας. Στις αρχές της δεκαετίας του ’20 λοιπόν, ο ιδρυτής του «τριφυλλιού» Γεώργιος Καλαφάτης μαζί με την τότε διοίκηση ενέτειναν τις προσπάθειες για την εξεύρεση χώρου για την κατασκευή μόνιμης έδρας. Στις 19 Ιανουαρίου του 1921 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του συλλόγου, όπου αποφασίστηκε παμψηφεί η εξεύρεση χώρου.

Βρήκε «σπίτι»

Μετά από πολλές προσπάθειες, ο χώρος που έμελλε να αποτελέσει το «σπίτι» του «τριφυλλιού» βρέθηκε στην Περιβόλα των Αμπελοκήπων. Βέβαια, ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με… ροδοπέταλα αφού τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν δεν ήταν λίγα. Ο χώρος ανήκε στο Δήμο Αθηναίων, με τον παλιό πρόεδρο του συλλόγου, Γιώργο Τσόχα να είναι δήμαρχος της πόλης. Ο Καλαφάτης θεώρησε ότι θα βρει ανταπόκριση, ωστόσο το γεγονός ότι ο Τσόχας είχε χάσει τη μάχη λίγο νωρίτερα για την επανεκλογή του στη θέση του προέδρου, έβαλε τέλος στα σχέδια του πρώτου. Την κατάσταση στα χέρια του τότε πήρε ο τότε πρόεδρος της ομάδας, Γιώργος Χατζόπουλος (διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης) ο οποίος κατάφερε να πείσει του Δημοτικό συμβούλιο για να παραχωρηθεί η έκταση στον Παναθηναϊκό.

Στις 8 Μαρτίου του 1922 λοιπόν, η Νομαρχία Αττικοβοιωτίας επικυρώνει την απόφαση και τα έργα ξεκινούν. Οι ποδοσφαιριστές, αλλά και οι φίλοι της ομάδας δουλεύουν καθημερινά για να μετατρέψουν το χωράφι σε γήπεδο, το οποίο στις 13 Απρίλιου του ίδιου χρόνου, νοικιάζεται από το Δήμο στον Παναθηναϊκό και γίνεται επίσημα η έδρα του. Τα προβλήματα θα συνεχιστούν πάντως για δύο ακόμα χρόνια, καθώς αρκετοί ήταν αυτοί που παρουσιάστηκαν ως δικαιούχοι. Η οριστική λύση δόθηκε τον Ιούλιο του 1924 από την Δ’ Εθνοσυνέλευση.

Έτσι έγινε… γήπεδο

Από εκεί και έπειτα ξεκίνησε η διαμόρφωση της Περιβόλας. Το 1928 κατασκευάστηκε η πρώτη ξύλινη εξέδρα χωρητικότητας 1000 θεατών. Τρία χρόνια αργότερα, αυτή η εξέδρα αντικαταστάθηκε από τσιμεντένια, η οποία πλέον μπορούσε να φιλοξενήσει 500 επιπλέον θεατές. Μάλιστα, στο χώρο κάτω από την εξέδρα δημιουργήθηκαν αίθουσες γυμναστικής, πυγμαχίας και ξιφασκία. Το 1933 κατασκευάστηκε η σκεπαστή εξέδρα, ενώ δύο χρόνια αργότερα ολοκληρώθηκε και η εξέδρα στην πλευρά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας που χωρούσε 8000 θεατές. Την ίδια εποχή, ο πάντα πρωτοπόρος Παναθηναϊκός ηλεκτροφώτισε το γήπεδο.

Το 1950 και αφού οι καταστροφές από τον πόλεμο και την κατοχή είχαν επιδιορθωθεί άρχισε να κατασκευάζεται το πρώτο «πέταλο» προς την πλευρά του Λυκαβηττού, ενώ παράλληλα κατασκευαζόταν και το κολυμβητήριο. Πέντε χρόνια αργότερα, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της βόρειας πλευράς, κάτω από την οποία βρίσκεται το κλειστό του μπάσκετ. Το 1958 το γήπεδο της Λεωφόρου, γίνεται το πρώτο με χλοοτάπητα στην Ελλάδα. Το όνομα της ιστορικής έδρας των «πρασίνων» πήρε το όνομα του παλιού αθλητή και παράγοντα του «Απόστολου Νικολαΐδη» το 1981.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου