Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Οι αιτίες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου


Ο οικονομικός ανταγωνισμός των ευρωπαϊκών δυνάμεων

Οι εσωτερικές αγορές των μεγάλων εκβιομηχανισμένων ευρωπαϊκών δυνάμεων δεν μπορούσαν πλέον να απορροφήσουν τη συνεχώς αυξανόμενη βιομηχανική παραγωγή ενώ το υπέδαφός τους ήταν φτωχό σε πρώτες ύλες. Κάθε μεγάλη δύναμη προσπαθεί να εκτοπίσει τις άλλες από τις ζώνες επιρροής της, ώστε να διευρύνει τις δυνατότητες της οικονομίας της.

Ο στρατιωτικός ανταγωνισμός των ευρωπαϊκών δυνάμεων

Από το 1910 οι μεγάλες δυνάμεις έχουν προβεί σε ξέφρενο εξοπλιστικό και στρατιωτικό ανταγωνισμό. Η Γερμανία αύξησε τη στρατιωτική της δύναμη σε 761000 οπλίτες, ενώ η Γαλλία σε 750000, καθιερώνοντας την τριετή στρατιωτική θητεία. Παράλληλα, η Γερμανία συναγωνίζεται την Αγγλία σε ναυτική δύναμη. Η οικονομία των μεγάλων δυνάμεων ακολουθούσε την οδό της σταδιακής μετατροπής από την εποικοδομητική οικονομία της ειρήνης στην αιμοσταγή οικονομία του πολέμου.

Το επεκτατικό παιχνίδι των μεγάλων δυνάμεων

Η διεκδίκηση της Γερμανίας και της Γαλλίας για τις περιοχές της Αλσατίας και της Λοραίνης είναι πολύ έντονη. Επιπλέον, οι ανακατατάξεις που έχουν προκληθεί από τους Βαλκανικούς πολέμους θίγουν τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων. Η Γερμανία επιθυμεί να προασπίσει την Τουρκία, καθώς στα εδάφη της διεακυβεύονται μεγάλα γερμανικά οικονομικά συμφέροντα. Η Αυστρουγγαρία φοβάται την ύπαρξη στα σύνορά της μιας ισχυρής Σερβίας που θα αποτελούσε πόλο έλξης για τους σλαβικούς πληθυσμούς των νότιων περιοχών. Όμως, η Σερβία τελούσε υπό την προστασία της Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου