Είχαν περάσει μόλις 14 χρόνια (1835) από την απελευθέρωση και ένα χρόνο πριν η Αθήνα είχε ανακηρυχθεί πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Αριθμούσε περίπου 14.000 κατοίκους και σίγουρα δεν έμοιαζε σε τίποτα με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Οι πρώτες δημοτικές εκλογές Στις 15 Μαρτίου στήθηκαν οι κάλπες και η ψηφοφορία διήρκεσε μέχρι τις 20 Μαρτίου. Οι κάτοικοι κλήθηκαν να ψηφίσουν τοπικούς άρχοντες που θα συγκροτούσαν το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο με τη σειρά του θα πρότεινε τρεις υποψηφίους. Η κυβέρνηση θα είχε τον τελευταίο λόγο για την επιλογή του δημάρχου.
Το δημοτικό συμβούλιο συγκρότησαν οι Μακρυγιάννης, Γεννάδιος, Σκουζέ, Γέροντας, Μπενιζέλος και Παλαιολόγος. Η τελική επιλογή έγινε από τον βασιλιά Όθωνα και ο πρώτος δήμαρχος της Αθήνας ήταν ο Ανάργυρος Πετράκης.
Ο Πετράκης προερχόταν από γνωστή οικογένεια της Δημητσάνας της Πελοποννήσου και είχε σπουδάσει ιατρική. Ένα από τα πρώτα ζητήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ήταν η εκκαθάριση του εδάφους από ερείπια που είχαν παραμείνει διάσπαρτα στην πόλη μετά την απελευθέρωση. Παράλληλα, υπήρχε πρόβλημα φωτισμού, καθώς οι δρόμοι της πόλης φωτίζονταν από τα μόλις 80 λαδοφάναρα, ενώ υπήρχε σημαντικό πρόβλημα και στην ύδρευση.
Η Δημοτική Αρχή ανήγγειλε την ανέγερση Δημοτικού Νοσοκομείου, τη σύσταση Δημοτικής Αστυνομίας και Δημοτικών Σχολείων. Παράλληλα τότε άρχισαν να χτίζονται τα ανάκτορα και τέθηκε σε λειτουργία το πρώτο ξενοδοχείο κοντά στην οδό Ερμού από το ζεύγος Καζάλη. Επίσης, ανέλαβε το άνοιγμα δρόμων, ίδρυσε δημοτική φρουρά, βιβλιοθήκη, και δεντροφύτευσε μεγάλες εκτάσεις της πόλης. Ο Πετράκης πραγματοποίησε δύο θητείες, παραιτήθηκε κατά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 και τον διαδέχτηκε ο Σπυρίδων Μπενιζέλος. Υπήρξε δραστήριος και μαχητικός δήμαρχος και κατά τη διάρκεια της θητείας του πραγματοποίησε πολλά και σπουδαία έργα για την Αθήνα.
Διαβάστε περισσότερα στο TheCaller.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου