Την δεκαετία του ΄30 και συγκεκριμένα το 1934 ο Γιάννης Γεωργακάς, ένα φτωχόπαιδο ίδρυσε ένα περίπτερο με το όνομα Μινιόν!
Αρχικά στεγαζόταν στην οδό Σταδίου και μετά μεταφέρθηκε στην Αιόλου 104. Ήταν το πρώτο περίπτερο που για πρώτη φορά κλείνει τις δύο πλαϊνές πτέρυγες του και τις μετατρέπει σε βιτρίνες όπου σε αυτές εκθέτει διάφορα είδη καθημερινής χρήσης: στυλό, γυαλιά, είδη ξυρίσματος, σουγιάδες, ψαλίδια, τσατσάρες, καλαπόδια, ξεσκονιστήρια, οδοντόπαστα κολυνό, κάλτσες νάυλον, αναπτήρες bic, κολόνιες κ.λπ.
Το μίνι αυτό »πολυκατάστημα» έμελλε να γίνει ο προπομπός του ιστορικού πολυκαταστήματος «Μινιόν»!
Το δαιμόνιο και οξύτατο πνεύμα του Γιάννη Γεώργακα έκανε το όνομα αυτό να φαντάζει ειρωνικό, αφού το μικρό περίπτερο μεγάλωσε και τη δεκαετία του ’70 έγινε το πρώτο μεγάλο αληθινό πολυκατάστημα της Αθήνας. Η δημοτικότητά του ήταν τεράστια, αφού κατάφερε να εισάγει πολλά προϊόντα καινούρια στην αγορά, προσελκύοντας όλες τις ηλικιακές ομάδες και διαθέτοντας εμπορεύματα σε προσιτές τιμές.
Την Χριστουγεννιάτικη περίοδο δε, γονείς, νονοί, παππούδες και γιαγιάδες έφερναν τα μικρά παιδιά στο Μινιόν, για να γνωρίσουν και να φωτογραφηθούν με τον Αγιο Βασίλη!
Ο γνωστός σχεδιαστής Τσεκλένης έχει πει για τον δημιουργό του Μινιόν:
«Ο Γιάννης Γεωργακάς σπούδασε ξυπόλυτος. Από παιδί περπατούσε με τις ώρες στον Ταΰγετο για να φτάσει σχολείο. Ήταν πάντοτε άνθρωπος της γνώσης. Λόγω των ακραίων αριστερών του πεποιθήσεων τον έβαλαν στη φυλακή για φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ ήταν ακόμα φοιτητής. Ο ίδιος ζητούσε να τον αφήνουν στην απομόνωση γιατί μπορούσε να διαβάζει με ησυχία. Κι έτσι κατάφερε να πάρει πτυχίο. Ο ιδιοκτήτης του Μινιόν δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να σπουδάζει. Στα 80 του χρόνια, αφού αναγκάστηκε αποσυρθεί από το Μινιόν, έχοντας πουλήσει τις μετοχές του, πήρε και δεύτερο πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ήταν τόσο προικισμένος και ευρύνους, σε σημείο που οι κινήσεις και ο τρόπος σκέψεις του μπορούσαν να συγκριθούν μόνο με εκείνες επιχειρηματιών του εξωτερικού»
Το πασίγνωστο πια Μινιόν κάηκε λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα του 1980. Ήταν ένα μεγάλο πλήγμα στην οικονομική ζωή της Αθήνας. Μόλις λίγες ημέρες πριν από τις γιορτές. 18 Δεκέμβρη… η μαύρη επέτειος του Μινιόν…
www.athensnow.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου