Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Βρετανική πολιτική και αντιστασιακά κινήματα στην Ελλάδα

Η αναφορά του Wallace αποτελεί υπόδειγμα πολιτικής ανάλυσης και αν μερικές φορές εμφανίζεται ως αντιφατική, τούτο οφείλεται στη -μέχρι τα άκρα- διαλεκτική μέθοδο που ακολουθεί, προϊόν, ίσως, της εμβάθυνσής του στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, όπως και στην προσπάθειά του να φωτίσει όλες ανεξαιρέτως τις πλευρές του ελληνικού στρατιωτικού και πολιτικού λαβύρινθου της εποχής. Κράμα συναισθηματισμού αλλά και πολιτικού κυνισμού, το κείμενό του είναι συνάμα προφητικό.

Ενδεχομένως πρόκειται για τον πρώτο αλλοδαπό (η ελληνική κομμουνιστική ηγεσία προηγήθηκε) ο οποίος προβλέπει την τελική σύγκρουση μεταξύ Βρετανών και ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Και παρ' όλο που ο ίδιος επικαλείται την "ελαστική πολιτική συνείδησή του", δεν διστάζει να αποκαλέσει "δόλια" τη βρετανική πολιτική τής, τότε, διαρκούς ενίσχυσης του -υπό κομμουνιστικό έλεγχο- ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, με την προοπτική της μελλοντικής, με στρατιωτικά μέσα, εξόντωσής του, όταν θα επιχειρήσει να καταλάβει την εξουσία. Αυτή τη "δόλια" πολιτική ο Wallace "αρνείται μεν να την πιστέψει", ωστόσο την καταγγέλει. Η απόρρητη έκθεση του ταγματάρχη David J. Wallace, απεσταλμένου του Foreign Office στη χώρα μας το 1943: Ένα κορυφαίο βρετανικό κείμενο σχετικά με την ελληνική αντίσταση στην κατοχική Ελλάδα, αλλά και ένα υπόδειγμα πολιτικής ανάλυσης, που φωτίζει όλες ανεξαιρέτως τις πλευρές τού ελληνικού στρατιωτικού και πολιτικού λαβυρίνθου της εποχής.

Επιπλέον Πληροφορίες

Εκδότης: Ωκεανίδα
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ημερομηνία έκδοσης: 10/2009
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Αριθμός σελίδων: 152
Διαστάσεις: 21x17εκ.
Βάρος: 257γρ.
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
Συντελεστές: David J. Wallace (Συγγραφέας), Πέτρος Σ. Μακρής - Στάικος (Μεταφραστής), Πέτρος Σ. Μακρής - Στάικος (Επιμελητής), Τάκης Θεοδωρόπουλος (Υπεύθυνος Σειράς)
Άλλα σχόλια: Εισαγωγή, σημειώσεις: Πέτρος Στ. Μακρής-Στάικος. Εισαγωγικό σημείωμα: Στάθης Ν. Καλύβας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου